Hoe Voorkom Je Blaren: Goede Schoenen

Bijna elk artikel over blaren zal je vertellen dat voorkomen beter is dan genezen. En daar is geen woord van gelogen. Uiteindelijk wil je nooit in de situatie terecht komen dat je nog kilometers te gaan hebt, maar toch al pijnlijke blaren op je voeten hebt.

Als het gaat om het voorkomen van blaren zijn er twee absolute vereisten: goede schoenen en goede sokken. Door aan die twee eisen te voldoen en weloverwogen je keuze te maken bespaar je jezelf al een hoop narigheid. Daarna zijn er nog een heleboel tips, weetjes en handigheden om ook de hardnekkige blaren preventief te kunnen behandelen.

In dit artikel vertellen wij je alles over de juiste schoenen kiezen.

De juiste schoenen

Om aan de eerste eis te voldoen is het nodig om een weloverwogen keuze te maken als het gaat om je schoenen. De hoofdzaak is dat de schoenen die je draagt goed passen, en zo min mogelijk wrijving en druk opleveren. Welke schoenen daarvoor geschikt zijn hangt natuurlijk vooral af van wat je gaat doen.

Daarom hebben wij bij Wrightsock de meest voorkomende soorten schoenen alvast even op een rijtje gezet:

Nog meer tips!

Goed passend zelfs als voeten zwellen
Daarnaast is het altijd zaak om er rekening mee te houden dat als je actief aan het wandelen of sporten bent, je voeten gaan uitzetten. Koop daarom je wandel en sportschoenen altijd iets te ruim, om te zorgen dat het niet gaat knellen.

Goed geveterd
Een laatste punt is het veteren van je schoenen. Niet te strak, niet te los. Je schoenen juist veteren vermindert vooral hielslip, wat een van de meest veel voorkomende problemen is als het gaat om blaren bij wandelen, maar ook vooral hardlopen.

Je schoenen op een andere manier veteren kan zelfs pijn en knelling voorkomen. Een goed artikel hierover met duidelijke afbeeldingen kun je vinden op het blog van wanda wandelt.

In deze video van Bob’s Adventure Store legt eigenaar en Outdoor expert Bob uit hoe je wandelschoenen strikt.

Advies van een expert
Bij Wrightsock weten wij natuurlijk wel het een en ander van schoenen. Echter beperken wij ons wel tot de de invloed van schoenen op blaarvorming. Wil je echt persoonlijk advies voor de ideale wandel- of sportschoen? Ga dan naar een gespecialiseerde winkel en raadpleeg een expert. Bezoek voor wandelschoenen bijvoorbeeld René Vos in Gorssel. Meer een hardloper? Runners’ Lab in België is de beste als het gaat om hardlopen.