Wat is een blaar en hoe ontstaan ze?

De eerste stap als het gaat om blaren voorkomen is leren wat een blaar precies is en hoe ze ontstaan.

Medisch gezien is een blaar een holte onder de opperhuid, gevuld met vocht. Door wrijving, hitte, kou of sommige ziektes beschadigd de huid en ontstaat er een blaar tussen de bovenste lagen van je huid.

Verschillende soorten blaren

Drukblaren
Drukblaren of wrijvingsblaren zijn eigenlijk de huis, tuin en keuken blaren waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Ze worden veroorzaakt door wrijving en zijn vaak niet heel ernstig, maar wel vervelend voor de fervente wandelaar, hardloper of sporter. Als je doorloopt en het blijft verergeren kan er zelfs een bloedblaar ontstaan. Ook is er risico op infectie.

Bloedblaren
Bloedblaren zijn blaren die niet alleen het onderliggende huidweefsel beschadigen, maar ook een bloedvat raken waardoor de blaar zich met bloed vult. Bloedblaren kunnen erg pijnlijk zijn en er valt weinig tegen te doen. Doorprikken wordt afgeraden vanwege het grote risico op infectie.

Brand / kou
Erg lage of erg hoge temperaturen kunnen ook blaren tot gevolg hebben. Brandwonden of bevriezing beschadigen namelijk ook de huid, waarna het lichaam de beschadigde delen probeert te herstellen.

Ziektes
Ook zijn er ontzettend veel ziektes, infecties en andere aandoening die blaren tot gevolg kunnen hebben. Denk aan verschillende soorten eczeem, herpes of krentenbaard.

Hoe ontstaat een blaar?

Een blaar is eigenlijk een middel van je lichaam om zichzelf te repareren. Door wrijving op de huid beschadig je de huid en het onderliggende weefsel. Hierdoor lekt er vocht naar buiten en vormt de blaar. Een natuurlijk kussentje dat de cellen eronder helpt te herstellen.

Een vicieuze cirkel
Blaarvorming is een proces dat begint bij een minimale hoeveelheid wrijving. Door herhaling verergert de wrijving, en zorgt ervoor dat de voet steeds warmer wordt en meer vocht produceert. Zo gaat het van kwaad tot erger.

Dit is ook waarom blaren soms pas na een lange tijd kunnen opkomen, maar dan snel verergeren. De boosdoeners zijn naast wrijving ook de warmte die het genereert en het extra vocht dat wordt geproduceerd door die warmte. Hierdoor verergert de wrijving en wordt je huid kwetsbaarder. Het is dus een vicieuze cirkel die snel uit de hand loopt als je geen actie onderneemt.

Wrijving
Een blaar begint altijd bij wrijving. Een minuscule verschuiving in de schoen is in het dagelijks leven vaak geen probleem maar als je deze vele malen herhaalt tijdens een wandeling ontstaat er vanzelf genoeg wrijving om een blaar te veroorzaken. Wrijving kan ontzettend veel verschillende oorzaken hebben en lastig te voorkomen.

Warmte
Een gevolg van al die wrijving op je huid is warmlopen. Door de wrijving worden je voeten warm, zetten uit en gaan meer zweten. Dit voelt niet alleen onprettig maar werkt ook de blaarvorming verder in de hand.

Vocht
Het extra zweten is een direct gevolg van het warmlopen van je voeten. Het extra vocht maakt je huid zachter en verergert de blaarvorming. Waar je misschien eerst maar één blaar had, kunnen het er snel meer worden als je door blijft lopen met warme, vochtige voeten.

Drukpunten
Druk of wrijvingsblaren ontstaat het snelst op de zogeheten drukpunten. Dit zijn de plekken die de meeste wrijving te voortduren krijgen. De hiel, voorvoet en de kleine tenen zijn bekende voorbeelden. Dit is ook de reden waarom wandelsokken vaak extra gepolsterd zijn op deze plaatsen.
Extra demping en bescherming voor je voeten.

De Adventure Crew sokken van Wrightsock zijn gepolsterd en echte zwaargewicht wandelsokken voor lange afstanden en intensief gebruik.