Hoe Voorkom Je Blaren: Goede Sokken

De juiste sokken
De juiste sokken zijn samen met de juiste schoenen de belangrijkste factor als het gaat om blaren voorkomen. Door aan die twee vereisten te voldoen ben je al hard op weg naar een blaarvrij wandel- en sportleven.

 

Net als bij je schoenen is het bij sokken hoofdzaak om te zorgen dat je sokken goed en passend sluiten om je voet. Ook moeten ze voldoende demping bieden, de juiste hoogte hebben, voldoende vocht afvoeren en vooral: dik genoeg zijn om je gedurende de hele activiteit te blijven ondersteunen.

De juiste sokken voor de juiste activiteit
De meest belangrijke afweging die je zal moeten maken bij het kiezen van sokken is: waar wil je ze voor gebruiken?

Een dikke wandelsok is niet nodig voor alledaags gebruik en een dunne, luchtige sok is niet geschikt voor een lange wandeltocht. Het is dus eerst altijd handig om te bedenken welke activiteit je gaat ondernemen. Hieronder hebben wij een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet.

De juiste dikte
Hoe zwaarder de belasting op de voeten des te dikker de sok zal moeten zijn om dit goed te kunnen opvangen. Voor een kort hardloop rondje heb je geen superdikke sok nodig maar voor een lange wandeling is het wel fijn om een iets dikkere sok te gebruiken. Ook is de ene persoon nou eenmaal gevoeliger voor blaren dan de ander. Zo is het altijd een kwestie van de juiste afweging maken.

Het juiste model
Welk model sok het beste is voor jou hangt vooral van je schoensel en persoonlijke voorkeur af. Veel mensen vinden het fijn om een lage sok te dragen bij een lage schoen. Bij stevige bergschoenen dragen mensen liever een lang paar zodat de schacht van de schoenen niet gaat schuren. Er zijn zelfs speciale ski-sokken te verkrijgen die tot over de knie komen.

Het juiste materiaal
Elk materiaal heeft zijn voordelen en nadelen. Ook zijn er altijd verschillen in kwaliteit van de grondstof. Het kan dus lastig kiezen zijn: synthetisch, wol, bamboe of toch katoen? Hieronder hebben wij een overzicht van de belangrijkste materialen gemaakt:

Natuurlijke materialen

Katoen
Katoen is een van de meest gebruikte materialen als het gaat om kleding. Goedkoop, comfortabel en stevig. Het is echter niet ideaal voor sokken. Het droog langzaam, slijt snel en nat katoen schuurt, plakt en schuift op de huid.

Wol
Vaak wordt Merino wol gebruikt voor sokken, vanwege de uitzonderlijke zachtheid van dit schapenras. Wol heeft een hoop eigenschappen die het erg geschikt maakt voor wandelen. Het kan veel vocht absorberen, is zelf regulerend qua temperatuur, vormvast, duurzaam, stevig en antibacterieel.

Viscose
Viscose is eigenlijk een semi-natuurlijke vezel. Deze vezel is gemaakt van hout, maar wordt vervolgens chemisch bewerkt. Dit kom je bijvoorbeeld tegen als een van de materialen in bamboe kleding.

Het is zacht, soepel, en wordt gemaakt van hout of restanten van katoenpluis. Goed in absorberen van vocht, maar verliest wel wat sterkte als het nat wordt. Ook is het kreukelgevoelig.

Synthetische materialen

Polyester
Polyester is ontzettend populair en niet zonder reden. In tegenstelling tot natuurlijke materialen neemt polyester geen vocht op, maar voert het vocht af naar buiten om je huid droog te houden. Het is stevig, slijtvast, sneldrogend en kreukvrij. Over de kwaliteit van polyester valt echter wel te twisten. Een goede indicatie hiervoor is natuurlijk de prijs. Als een product van polyester erg goedkoop is, is het waarschijnlijk niet de beste kwaliteit polyester. Andersom kun je er bij duurdere producten wel van uitgaan dat de kwaliteit van de materialen ook beter is. Bij Wrightsock gebruiken wij bijvoorbeeld ons gepatenteerde Dri-Wright II polyester.

Nylon
Dit materiaal wordt vooral gebruikt om het gehele kleding stuk te verstevigen. Het is namelijk zeer slijtvast, sneldrogend en licht.

Lycra
Lycra is de merknaam van Elastaan, wat eigenlijk hele rekbare garens zijn van synthetisch rubber. Dit geeft het product elastische eigenschappen.

Speciale sokken.
Ook zijn er sokken te krijgen voor mensen met speciale behoeftes.

Anatomisch gevormde sokken
Een tegenwoordig veel voorkomend fenomeen zijn ook anatomische sokken. Dit zijn sokken met een linker en een rechter sok. Het idee hier achter is dat je voeten niet hetzelfde zijn dus om je sok zo goed passend mogelijk te krijgen zijn de sokken ook niet hetzelfde.

Sokken moeten inderdaad zo goed mogelijk passen en zo min mogelijk wrijving veroorzaken. Maar dit kan ook op andere manieren. De anti-blaren sokken van Wrightsock bevatten meer elastisch materiaal dan normaal en passen altijd vrij strak om je voet en enkel om verschuiving te voorkomen.

Naadloze sokken en sokken voor hoog gevoeligen
Ook zijn er mensen die erg veel hinder ondervinden van de teennaden. Deze kunnen tot irritaties leiden, wrijving en eventueel blaren of erger. Ook voor bijvoorbeeld hypersensitieve mensen of diabetici kunnen naden problemen opleveren.

Aan naden ontkom je echter niet: de sok moet ergens aan elkaar gemaakt worden. Wel zijn er twee veel gebruikte manieren om een nauwelijks voelbare naad te maken. De gekettelde naald is een techniek die bijvoorbeeld Falke en Wrightsock gebruiken.

Ook bestaan er speciale sokken die geschikt zijn voor hoog gevoelige mensen zodat ook zij prettig en pijnloos kunnen wandelen. Deze bevatten bijvoorbeeld ook minder elastiek zodat ze niet knellen voor mensen met vaatklachten of andere aandoeningen.